KONFERENCIJA I RADIONICE

Kompletan program konferencijskog dijela Changera 2018 objavit ćemo uskoro, a uz mnoštvo sadržaja koji se pripremaju Algebra kroz predavanja skicira i razjašnjava aktualni tehnološki trenutak:

Pesimizam ili Skynet?

Kako živjeti uz eksponencionalni razvoj tehnologije? Radi li se tu samo o izvlačenju kratkoročnih koristi ili pak o stvaranju bolje sutrašnjice? Podižu li genetičari kvalitetu i produljuju li trajanje ljudskih života ili pak samo prtljaju s prirodnim zadatostima? Ljudska vrsta oblikuje se kroz trajnu evoluciju, a razvoj tehnologije organska je nadogradnja toga procesa. Iz toga je razloga tehnološki pesimizam sam po sebi kontradiktoran. Bez razvoja tehnologije za čovjeka nema budućnosti, a za ljudsku vrstu perspektive opstanka, pa inovacije treba poticati, omogućavati i financirati.

Blockchain civilizicija

Podizanje kvalitete života sve je kompleksniji izazov  za  suvremenog čovjeka.  Tehnologija temeljene na  blockchainu omogućuje niz rješenja, ali istodobno otvara i nove izazove koje treba razumijete i kojima treba upravljati.   Taj se decentralizirani sustav u koji se mogu upisivati različite vrste  podataka, a ne samo oni o financijskim transakcijama, može aplicirati na različite svakodnevne aktivnosti, a već sada bi se trebalo ukrcati na taj tehnološki vlak.

Razgovarate li sa strojevima?

Jeste li primijetili kako prelazite s mobilnog uređaja na chatbotove? Da, tehnologija instrumentalizira glas i organski se s njime povezuje. Čovjek je zoon logon echon, racionalna životinja koju odlikuje jezik, a još donedavno postojala je samo provalija između ljudskog glasa, odnosno bilo kakvog jezika njime materijaliziranoga i tehnologije koja postaje organska ekstenzija tog i takvog bića. No, u ovom trenutku glasovno upravljanje, odnosno komunikacija sa strojevima, ulazi u svakodnevnu upotrebu.  Što nam to donosi? Podčinjenost ili dominaciju?

Umjetna inteligencija – oksimoron ili transformativni alat?

Nedavna anketa konzultantske kuće Tata Consultancy Services pokazala je da 84% tvrtki diljem svijeta umjetnu inteligenciju percipira kao bitan alata za održavanje, odnosno povećanje konkurentnosti. Gotovo svi smatraju da će im najveći izazov do 2020. godine biti uvođenje umjetne inteligencije u sve poslovne procese, bilo da se radi o marketingu, službi za korisnike ili ljudskim resursima. Tehnologije bazirane na umjetnoj inteligenciji pojavile su se kao ultimativni  transformativni alat cjelokupnog poslovnog ekosistema pa bi u njih trebalo duboko uroniti.

IoT vs digitalni tragovi

Postoje različiti načini na koje će suvremene mreže za prijenos podataka, poput 5G mobilnih mreža,  podržavati razvoj interneta stvari. Kako možemo koristiti podatke za brže, preciznije i manje rizične odluke? Postoji li drugi način i kako je GDPR utjecao na digitalne tragove?

Tu je i Algebrin panel o aplikaciji big data tehnologije u turizmu, pod nazivom Mijenjamo li trendove?, kao i radionice tehnoloških i poslovnih vještina: Google Garage, Investors Conference i Leadership Tournament.